Leader pályázat 2013

Nyilatkozattételre való felhívás      
2013. július 29. hétfő, 08:36

Tisztelt Pályázók!

 

A LEADER pályázattal kapcsolatban nyilatkozattételre felhívó végzésre a válaszokat kizárólag az elektronikus felületen tudják visszajuttatni a munkaszervezethez. A feltöltéshez a segédletet az alábbi linken találják:

 

http://www.mvh.gov.hu/portal/MVHPortal/default/mainmenu/tamogatasok/MVHJogcimKeresoPortletWindow?tamogatas_id=1000099&mutat=T%C3%A1mogat%C3%A1s%2Br%C3%A9szletei&tartalom_id=1038931

 

Csatoljuk a feltöltéshez szükséges dokumentumokat is.

 

2. sz. melléklet - Építési A betétlap (D0003-04).pdf

3. sz. melléklet - Építés B betétlap (D0004-04).pdf

4. sz. melléklet - Építési C betétlap (D0040-03).pdf

5. sz. melléklet - Árajánlatos betétlap.pdf

6. sz. melléklet - Gép betétlap (D0001-04).pdf


Esélyegyenlőségi terv meglétének vizsgálata!      
2013. július 03. szerda, 15:36

A települési önkormányzatok 2013. július 1-től csak akkor részesülhetnek európai uniós forrásokból támogatásban, amennyiben a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelő helyi esélyegyenlőségi programot készítenek.

 


A fenti előírást az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény (a továbbiakban: Törvény) 31. §-a rendezi az alábbiak szerint:


„(1) A község, a város és a főváros kerületeinek önkormányzata (a továbbiakban: települési önkormányzat) ötévente öt évre szóló helyi esélyegyenlőségi programot fogad el.


(2) A helyi esélyegyenlőségi programban helyzetelemzést kell készíteni a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok - különös tekintettel a nők, a mélyszegénységben élők, romák, a fogyatékkal élő személyek, valamint a gyermekek és idősek csoportjára - oktatási, lakhatási, foglalkoztatási, egészségügyi és szociális helyzetéről, illetve a helyzetelemzésen alapuló intézkedési tervben meg kell határozni a helyzetelemzés során feltárt problémák komplex kezelése érdekében szükséges intézkedéseket. A helyzetelemzés és az intézkedési terv elfogadása során figyelembe kell venni a települési kisebbségi önkormányzatok véleményét. A helyi esélyegyenlőségi programot a társadalmi felzárkózásért felelős miniszter által meghatározott részletes szabályok alapján kell elkészíteni. A programalkotás során gondoskodni kell a helyi esélyegyenlőségi program és a települési önkormányzat által készítendő egyéb fejlesztési tervek, koncepciók, továbbá a közoktatási esélyegyenlőségi terv és az integrált településfejlesztési stratégia antiszegregációs célkitűzéseinek összhangjáról.


(6) A települési önkormányzat az államháztartás alrendszereiből, az európai uniós forrásokból, illetve a nemzetközi megállapodás alapján finanszírozott egyéb programokból származó, egyedi döntés alapján nyújtott, pályázati úton odaítélt támogatásban csak akkor részesülhet, ha az e törvény rendelkezéseinek megfelelő, hatályos helyi esélyegyenlőségi programmal rendelkezik.


(7) A települési önkormányzatok jogi személyiséggel rendelkező társulása az államháztartás alrendszereiből, az európai uniós forrásokból, illetve a nemzetközi megállapodás alapján finanszírozott egyéb programokból származó, egyedi döntés alapján nyújtott, pályázati úton odaítélt támogatásban csak akkor részesülhet, ha a társulást alkotó települési önkormányzatok mindegyike az e törvény rendelkezéseinek megfelelő, hatályos helyi esélyegyenlőségi programmal rendelkezik.”

A Törvény 64/A. §-a alapján a fenti rendelkezések alkalmazása egységesen 2013. július 1-jétől szükséges.

 


A helyi esélyegyenlőségi programok elkészítésének szabályairól és az esélyegyenlőségi mentorokról szóló 321/2011. (XII. 27.) Korm. rendelet 3. §-a alapján „A települési önkormányzat a helyben szokásos módon közzéteszi az általa elfogadott helyi esélyegyenlőségi programot, valamint soron kívül megküldi a TKKI számára, mely azt honlapján közzéteszi.”


Tekintettel arra, hogy a programokat a TKKI, azaz a Türr István Képző és Kutató Intézet honlapján kötelező közzétenni, így a 2013. július 1-jét követően benyújtott kérelmek kapcsán az MVH a honlapon elérhető esélyegyenlőségi programokat ellenőrzi, így az ügyfelekre nézve nem jelent plusz benyújtási kötelezettséget.

 


Tisztelt Ügyfeleink!      
2013. június 18. kedd, 10:21

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az Irányító Hatóság 66/2013. (VI.17.) és 67/2013. (VI.17.) közleményében 2013.06.17. 20:00 órai hatállyal felfüggesztette a Felső-Bácska Vidékfejlesztési Egyesület illetékességi területén a pályázatok benyújtási lehetőségét

mind a gazdaságfejlesztésre, mind a szolgáltatásfejlesztésre irányuló projektek kapcsán, tekintettel arra, hogy a beérkezett pályázatok kalkulált támogatási igénye meghaladta a rendelkezésre álló fejlesztési forrás összegét.


Megjelent a 91/2013. (VI.06.) MVH Közlemény      
2013. június 10. hétfő, 11:12

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2013-ban nyújtandó támogatások részletes feltételeiről


Megjelent a 35/2013. (V. 22.) VM rendelet      
2013. május 31. péntek, 12:21

Megjelent

a vidékfejlesztési miniszter 35/2013. (V. 22.) VM rendelete

 

 

az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák

LEADER fejezetének végrehajtásához

2013-ban nyújtandó támogatások részletes feltételeiről.

 

Rendelet: letöltés(.pdf)


 

LEADER pályázatok benyújtásának menete      
2013. május 27. hétfő, 12:38

A LEADER pályázatok benyújtása két körben történik.

Első körben az Irányító Hatóság közleményében közzétett intézkedési terv (LEADER terv) alapján állíthatók össze a projektadatlapok az intézkedésekben található mellékletekkel együtt. (Az Irányító Hatóság által elfogadott intézkedési terv a www.felsobacska-hacs.hu oldalon elérhető)

 

A fejlesztési elképzelést tartalmazó projektadatlapot (HACS honlap) és a szükséges mellékleteket az intézkedési tervben megfogalmazottaknak megfelelően 2 példányban kell benyújtani az IH közlemény megjelenését követően a Felső-Bácska HACS számára. A projekt adatlapot az ügyfél az adatlap mellékleteivel együtt postai úton könyvelt postai küldeményként (ajánlott vagy tértivevényes küldemény), vagy személyesen, átadás-átvételi formanyomtatvány együttes aláírásával nyújthatja be a területileg illetékes LEADER HACS munkaszervezetéhez.

 

A Helyi Bíráló Bizottság (továbbiakban HBB) a projektadatlapot megvizsgálva ellenőrzi, hogy a tervezett fejlesztés illeszkedik-e a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiához. Amennyiben megfelelő az adatlap és a mellékletek, a HBB egy támogató nyilatkozatot ad ki. A hiányosan, vagy hibásan benyújtott projekt adatlap javítására, illetve kiegészítésére egy alkalommal a LEADER HACS munkaszervezete szólítja fel az ügyfelet postai vagy elektronikus úton a benyújtást követően három munkanapon belül. Az értesítés módjáról (postai vagy elektronikus) az ügyfél a projekt adatlapon nyilatkozik. Az ügyfélnek postai kézbesítés esetén az értesítés átvételét, vagy elektronikus értesítés esetén a kiküldés napját követően 5 munkanap áll rendelkezésre a javításra és a javított űrlap benyújtására. Ha nem megfelelő az adatlap, vagy a mellékletek, akkor a HBB, megfelelő indoklással elutasítja a projektötletet, úgy hogy az a HVS-ben foglalt keretfeltételeknek megfelelően átalakításra kerülhessen.

 

Ezt követően a 35/2013. (V. 22.) VM rendelet alapján leghamarabb 2013. június 17-től lehet a pályázatokat benyújtani elektronikus úton.

 

A pályázatokat csak MVH-s regisztrációs számmal rendelkező ügyfél adhat be, kizárólag elektronikus úton. Az elektronikus felületre csak ügyfélkapun keresztül lehet belépni, ügyfélkapus jogosultsága csak magánszemélynek lehet, tehát a szervezetek esetében meghatalmazást kell adni egy MVH-s regisztrációs számmal és ügyfélkapuval rendelkező magánszemélynek. A meghatalmazást az ügyfél székhelye szerinti illetékes MVH kirendeltségeken kell intézni.

 

Az ügyfél a HBB támogató nyilatkozat által felhatalmazva kidolgozza projektjét, a pályázatot feltölti az ügyfélkapun és véglegesíti. A pályázat feltöltését követően az ügyfélnek 5 nap áll rendelkezésre a pályázat módosítására. A pályázat benyújtásának napját követően legkésőbb a pályázat módosítására nyitva álló 5 napot követő 3 munkanapon belül az ügyfélnek kérnie kell a HBB-től a támogató nyilatkozat záradékolását. Az ügyfél a támogató nyilatkozat záradékolását úgy kéri, hogy kinyomtatja a véglegesített pályázatot az ügyfélkapu értesítési tárába visszaigazoló elektronikus „KR dokumentumot” és benyújtja az illetékes LEADER HACS munkaszervezetéhez elektronikusan, postai úton vagy személyesen.

 

A LEADER HACS munkaszervezetének a „KR dokumentum” beérkezését követően 3 munkanapja van a projektjavaslat és a ”KR dokumentum” összehasonlítására és a támogató nyilatkozat záradékkal történő ellátására, illetve a záradék elutasítására továbbá az ügyfél értesítésére az ügyfél által a projektadatlapon meghatározott kommunikációs csatornán keresztül. Az összehasonlítás során a pályázatban megjelölt költségvetési fő- és részösszegek a projekt adatlapon megjelölt összegektől maximum 20%-ban térhetnek el negatív vagy pozitív irányban egyaránt. Új költségtípusok vehetők fel, de a legfeljebb 20 %-os eltérést a projekt összértéke vonatkozásában is tartani kell. Új tevékenység is felvehető és törölhető a régi, de a célkitűzés, a várható eredmények nem változhatnak.

 

A záradék kiállítását követő munkanapon a LEADER HACS munkaszervezete megküldi a záradékolt nyilatkozatot az ügyfél, a HBB, az IH és az MVH részére. Az Ügyfélnek további teendője nincs. A HBB által záradékolt támogató nyilatkozat hiányában a pályázat elutasításra kerül.

 


Tisztelt Pályázók!      
2013. május 14. kedd, 14:06

Dr. Maácz Miklós főosztályvezető úr levele alapján tájékoztatom Önöket, hogy a LEADER rendelet kihirdetési engedélyezésének elhúzódása miatt, IH vezetői döntés alapján a pályázat benyújtási időszak június 3. helyett június 17-én kezdődik annak érdekében, hogy a kihirdetést követően rendelkezésre álljon a tervezett felkészülési idő . A pályázatokat változatlanul forráskimerülésig de legkésőbb augusztus 31-ig lehet majd benyújtani.


LEADER intézkedések      
2013. április 09. kedd, 11:49

Közzé tesszük a Felső-Bácska Vidékfejlesztési Egyesület Helyi Vidékfejlesztési Stratégia mellékletét képező LEADER intézkedési tervének vitaanyagát.

Az intézkedési tervet először az egyesület közgyűlésének, majd az Irányító Hatóságnak is el kell fogadnia. Elfogadásuk után ezek az intézkedések felelnek meg  pályázati kiírásnak.

 

 

Észrevételeiket, javaslataikat a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre küldhetik meg.
Az intézkedések letölthető dokumentumok között találhatók.

 

LEADER Intézkedés tervezet közvetlen letöltése: letöltés(.doc)

 


A Helyi Vidékfejlesztési Stratégia felülvizsgálatának és LEADER pályázatok beadásának ütemterve      
2013. március 26. kedd, 12:15

 

2013. március 21 – 2013. április 12. Helyi vidékfejlesztési Stratégia (HVS)felülvizsgálata

 

2013. március 21 - 29 – projektötletek gyűjtése

 

2013. március 29. – április 10. beérkezett projektötletek alapján a HVS felülvizsgálata

 

2013. április 10. HVS elfogadása az egyesület közgyűlése által

 

2013.április 12. HVS elküldése az Irányító Hatóságnak

 

2013. április 12. – május 10. HVS Irányító Hatóság általi elfogadása

 

2013. május 10 – május 21. HVS közzététele

 

Ezt követően: projektjavaslatok benyújtása, projektjavaslatokról döntés, pozitív elbírálás esetén pályázat benyújtása

 

 

Általános, alap információk a 2013-as LEADER pályázatokról:

  • -LEADER pályázatot a Felső-Bácska Helyi Akciócsoport 10.000 főnél kisebb településeiről lehet majd benyújtani. Az akciócsoport a bajai, bácsalmási, jánoshalmi járás településeit, Mohács várost, illetve Homorúd községet foglalja magában. Baja és Mohács város vonatkozásában csak a külterületen megvalósuló projektek támogathatóak.
  • -LEADER pályázatokat 2013. június 3-tól lesz lehetőség kétszakaszos pályázati rendszerben benyújtani Először egy projektjavaslatot kell benyújtani a Helyi Akciócsoport munkaszervezetéhez, és a projektjavaslat pozitív elbírálása után lehet majd a kidolgozott pályázatot benyújtani. (a pályázati folyamat részleteiről külön tájékoztató, felkészítő fórumokat szervezünk várhatóan április-májusban)

 

  • Pályázók köre:
    • -működő települési önkormányzat, települési kisebbségi önkormányzat, a Ttv.-ben meghatározott önálló jogi személyiséggel rendelkező önkormányzati társulás, valamint a Ktt. alapján létrehozott többcélú kistérségi társulás, amelynek a tevékenységgel érintett település a tagja
    • -székhellyel vagy telephellyel rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozás;
    • -székhellyel vagy telephellyel rendelkező nonprofit szervezet;
    • -székhellyel vagy telephellyel rendelkező egyházi jogi személy;
    • -őstermelő
    • -lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező természetes személy(amennyiben vállalja, hogy a beruházás megvalósítása után egyéni vállalkozóvá válik

 

  • A vissza nem térítendő támogatások intenzitásai: 60% - 100%-ig. (településtől, ügyféltől, beruházás jellegétől függ)

 

  • Fontos, hogy a projektötletek (és a majdani pályázatok) valós, megvalósítható igényeken alapuljanak.

 

  • A pályázat utófinanszírozott, a támogatási összeg csak megfelelő megvalósítás és pályázó általi kifizetés után igényelhető vissza

 

  • A jogszabályi háttér rövid időt biztosít a pályázatok megvalósításra: a teljes projektet le kell zárni legkésőbb 2014. december 31-ig,

 

A HVS felülvizsgálatával és LEADER pályázattal kapcsolatos információkkal honlapunkat www.felsobacska-hacs.hu folyamatosan frissítjük.

 

Személyesen keressenek irodáinkban:

Felső-Bácska Vidékfejlesztési Egyesület

6500 Baja, Attila u.11.

6430 Bácsalmás, Hősök tere 3.

6440 Jánoshalma, Molnár J. u.3-5


Projektötletek gyűjtése!      
2013. március 21. csütörtök, 14:52

Értesítjük az érdeklődőket, hogy várhatóan 2013 június 3-tól lehet majd LEADER pályázatokat benyújtani. Ezt megelőzően kerül sor a Helyi Vidékfejlesztési Stratégia felülvizsgálatára.

 

A munkaszervezetnek 3 hete van arra, hogy a stratégiát felülvizsgálja az esetleges új igényekkel kiegészítse, majd április 12-ig kell benyújtania a felülvizsgált stratégiát a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz. Pályázni csak olyan célkitűzésekre lehet majd amit a stratégia tartalmaz.

 

 

 

Annak érdekében fejlesztési igénye bekerüljön a Felső-Bácska Helyi Vidékfejlesztése Stratégiájába kérjük, hogy a mellékelt projektadatlapot töltse ki és 2013. március 29-ig juttassa vissza hozzánk a projektadatlap végén található elérhetőségek egyikére.

 

 

Felső-Bácska Vidékfejlesztési Egyesület munkaszervezete

 

Projektadatlap letöltése: letöltés (.doc)


Júniusban várható újabb LEADER pályázati kiírás      
2013. március 18. hétfő, 14:44

Várhatóan 2013. június 3-tól újra nyílik a Darányi Ignác Terv ÚMVP  IV. tengelye, a LEADER Program. Ezzel a program keretében elkészült Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák (HVS) megvalósításának utolsó szakasza kezdődik meg.

 

Az Ügyfeleknek előzetesen egy projektjavaslatot kell majd benyújtani a LEADER Helyi Akciócsoporthoz (HACS), amely alapján a Helyi Bíráló Bizottság (HBB) dönt arról, hogy a tervezett fejlesztés illeszkedik-e a HVS-ben meghatározott célkitűzésekhez. A HBB támogató döntése nélkül az ügyfél nem nyújthat be érvényes pályázatot.

 

Pályázók köre: önkormányzatok, egyéni vállalkozók, mikro-, kis- és középvállalkozások, civil szervezetek, természetes személyek, egyházak.

 

 

Annak érdekében, hogy a komplex és innovatív projektek minél teljesebben megvalósíthatóak legyenek, a jelenlegi eljárásban a korábbiaktól eltérően megszűnnek a jogcímek és helyettük a projektek egyes alkotóelemeit, az egyes tevékenységeket határozza meg az új rendelet.

 

Pályázható tevékenységek:

a) építés

b) gépbeszerzés

c) eszközbeszerzés

d) rendezvény előkészítése és megvalósítása

e) képzés előkészítése és megvalósítása

f) tanulmánykészítés

g) marketing

h) a fentiekbe nem sorolható egyéb tevékenység

 

 

A benyújtási időszak megkezdésével folyamatos lehetőség nyílik a pályázatok elektronikus feltöltésére. A benyújtási időszak várhatóan forráskimerülésig tart, tehát egy-egy LEADER HACS területén addig, amíg a LEADER HACS számára rendelkezésre álló LEADER fejlesztési forrás ki nem merül.

 

 

Jelenleg a Helyi Vidékfejlesztési Stratégia felülvizsgálata tart, részletek április közepétől várhatóak. Az információkat folyamatosan fogjuk feltölteni a www.felsobacska-hacs.hu oldalra. Személyesen a munkaszervezet irodáiban lehet érdeklődni.

 

 

2013. március 12.

Felső-Bácska Vidékfejlesztési Egyesület
6500 Baja Attila utca 11.
6430 Bácsalmás, Hősök tere 3.
6440 Jánoshalma, Molnár János utca 3-5.

 


Tisztelt Pályázók!      
2012. október 03. szerda, 15:55

Az előző hírekkel ellentétben, újabb LEADER kiírás csak 2013 tavaszán várható.